07-12-2018
Vlag van Kroatië

De vlag van Kroatië is een horizontale driekleur in de kleuren rood, wit en blauw. In het midden staat het Kroatische wapenschild.

Driekleur
Kroatië maakt sinds 1848 gebruik van vlaggen in de kleurencombinatie rood, wit en blauw. Deze 3 kleuren zijn de zogeheten pan-Slavische kleuren en komen voor in de vlaggen van een aantal andere Slavische staten. Het opnemen van deze 3 kleuren zie je niet alleen bij de Slavische landen maar ook bij vele andere landen. Zo is de vlag van Kroatië zonder wapen bijna identiek aan de de Nederlandse vlag. De Kroatische vlag wordt in Kroatië vaak niet als het primaire nationale symbool gezien. Die status valt toe aan het nationale wapen.

Wapen
Het wapen van Kroatië is het onderscheidingskenmerk van de Kroatische vlag en bestaat uit één groot schild en vijf kleine schilden. De vijf kleine schilden vormen samen een kroon boven het grote schild. Het grote schild toont een rood-wit schaakpatroon dat bestaat uit 13 rode en 12 zilveren (witte) velden. Het staat bekend als šahovnica (schaakbord). Het schaakbordpatroon weerspiegelt het uiterlijk van de kievitsbloem die soms geassocieerd wordt met het wapen. De 5 kleine schilden symboliseren de 5 regio’s die samen Kroatië vormen. Deze 5 regio’s zijn van links naar rechts: Zagreg en omgeving, Dubrovnik en omgeving, Dalmatië, Istrië en Slavonië.

Over ons
Als eigenaren van Villa Travel zijn wij sinds 1999 succesvol actief als aanbieder/bemiddelaar bij verhuur van luxe vakantievilla’s met privé-zwembad op zonnige bestemmingen binnen en buiten Europa. De uitstekende ervaringen die wij in de loop der jaren hebben opgedaan met Kroatië hebben ons geïnspireerd om naast ons bedrijf Villa Travel de website Kroatië Villa te starten. Een website uitsluitend gericht op Kroatië, meer in het bijzonder Istrië.

De informatie hierboven over de Kroatische vlag is ontleend aan de Nederlandse wikipedia pagina over de Kroatische vlag.