06-02-2019
Gastronomie Istrië

De gastronomie van heel Istrië is uitgebalanceerd: zij wordt allereerst gekenmerkt door de traditionele volkse- en burgerkeuken, vertegenwoordigd door de talrijke eethuisjes, herbergen en restaurants.

Tegelijk zijn in Istrië ook de eerste echte luxe restaurants van Kroatië gevestigd. De goed georganiseerde wijnmakers hebben als eersten duidelijke criteria voor wijnroutes opgesteld en daarmee direct een netwerk gecreëerd.

Als gastronomische eenheid is Istrië tegenwoordig een fenomeen van wereldklasse. De keuken van het gewone volk was eeuwenlang het antwoord op enerzijds de slechte economische omstandigheden en anderzijds het rijke aanbod uit de natuur en de grote culinaire voorbeelden uit de nabijgelegen Italiaanse regio’s. Eenvoudige volksgerechten lijken weer in trek te zijn: de omeletten, de zgn. fritaja (rijk gevulde roereieren, het handelsmerk van de Istrische keuken) tonen dat duidelijk aan. De basis daarvan zijn op de eerste plaats lokaal geproduceerde eieren, precies goed gebakken – in gastronomentaal zou men zeggen “a point”.

De volkse- en burgerkeuken en de luxueuze horeca overlappen elkaar en zijn ook vervlochten en vormen de gastronomie van Istrië. Dat is geen wonder nu hun basis ligt in zulke gastronomische iconen als authentieke soorten pasta gemaakt van de beste kwaliteit meel, en dan nog oesters, krab, vis van topkwaliteit, witte en zwarte truffels en allerlei andere paddenstoelen, wilde asperges, Istrische ham, panceta (spek), worstjes en ombolo (gebakken varkenshaas), klein en groot wild…

Het uitstekende aanbod van eenvoudige huiswijnen fungeert als ondersteuning van zowel de Istrische horeca als de goede sfeer: wijn is het middel dat al eeuwenlang zorgt voor een gezellig samenzijn.

Dit bericht is ontleent van de website Croatia.hr

Over ons
Als eigenaren van Villa Travel zijn wij sinds 1999 succesvol actief als aanbieder/bemiddelaar bij verhuur van luxe vakantievilla’s met privé-zwembad op zonnige bestemmingen binnen en buiten Europa. De uitstekende ervaringen die wij in de loop der jaren hebben opgedaan met Kroatië hebben ons geïnspireerd om naast ons bedrijf Villa Travel de website Kroatië Villa te starten. Een website uitsluitend gericht op Kroatië, meer in het bijzonder Istrië.